Slitagevarnare på däck

När det gäller däck och mönsterdjup kan dessa två delar vara en billig livförsäkring. När ett däck inte har tillräckligt djupt mönster blir dess förmåga att leda bort vatten, väta och lera mycket sämre vilket leder till att däcken får mycket sämre grepp på vägbanan. Däckens Slitagevarnare visar direkt när det är dags att byta däck.

slitagevarnare
Inom dom röda cirklarna visas slitagevarnaren.

Vad är slitagevarnare och varför är de bra?

Det finns olika varianter av slitagevarnare och de kan varna för lite olika saker. Det finns till exempel akustisk slitagevarnare som varnar med ljud när bromsbeläggen slitits ner. Det finns också däck med inbyggda slitagevarnare som kan varna med ljud eller bara med små punkter som dyker upp i däcket när det är dags att skaffa nya däck. (Se bild ovan)

En slitagevarnare är bra eftersom den ger tydliga tecken på när en viss del behöver bytas ut. Om man har slitagevarnare som varnar med ljud kan man genast höra om en del måste skaffas. Om man har slitagevarnare i sina däck är de ofta 1,6 mm höga punkter som sitter i däckens mönster. När dessa punkter syns är det dags att byta däcken.

Vem kan använda slitagevarnare?

Alla kan använda sig av slitagevarnare. De finns i flera olika varianter och just de som används på däck finns på de flesta nyare däck. Man kan alltså vara säker på att hitta delar med slitagevarnare som passar på just det fordon man har. Då kan man lätt se och höra om ett däck eller ett bromsbelägg är på väg att bli utslitet och behöver bytas ut inom en snar framtid.

Slitagevarnare är dock ofta inget man kan montera själv i efterhand utan vill man ha detta måste man själv leta reda på produkter som har denna typ av finess inbyggd. Slitagevarnare har inte några direkta nackdelar. Det man bör tänka på är dock att man inte mäter däckens mönsterdjup precis där slitagevarnarna sitter eftersom man då kommer att få ett felaktigt resultat. Man bör dock inte endast lita på slitagevarnare eftersom saker kan slitas snett och då kan varnaren ibland missa detta.

Summering om slitagevarnare

Med slitagevarnare kan man enkelt och smart se eller höra om en del av bilen blir sliten och behöver bytas. Vanligen finns slitagevarnare på delar som däck och bromsbelägg. De kan se lite olika ut och signalera på olika sätt, till exempel med ljud eller genom att punkter dyker upp på delen när denna slits. Slitagevarnare kan dock inte ersätta en översyn av delarna utan de är endast en reservfiness. De kan till exempel varna om något akut slitage sker under färd.