Mönsterdjupsmätare

Verktyg för att mäta däckens mönsterdjup är mycket bra att ha om man äger eller är förare av en bil. Dessa verktyg finns i flera olika varianter. Men hur samt när ska man använda dem och varför är det bra att ha just sådana verktyg när man har en bil?

mönstermätare däck

Varför ska jag ha en mönsterdjupsmätare?

En mönsterdjupsmätare mäter hur djupt mönster det är kvar på bilens däck. Denna mätare finns i flera olika varianter och kan antingen vara analog eller digital. Mätarna är enkla att ha med sig och kan med fördel förvaras i bilen eller i garaget för att enkelt och snabbt kunna kontrollmäta däckens slitage.

Att köra en bil med slitna däck ger inte bilen säkra köregenskaper. Det kan leda till att bilen blir svårare att kontrollera och den kan också löpa större risk att drabbas av vattenplaning. Att bara titta på däcken kan ge en fingervisning om skicket, men en mönsterdjupsmätare ger exakt information om hur många millimeter det är kvar innan däcken bör bytas.

När använder jag en mätare för mönsterdjup?

Denna mätare kan användas när man till exempel vill kontrollera mönsterdjup på begagnade däck inför ett köp, eller om däcken på bilen ser ojämnt slitna ut. Den kan också användas för att kontrollera däcken inför till exempel besiktningen. Då får man genast exakt svar. Mätaren placeras enkelt på ett specifikt ställe på däcket och mäter hur mönsterdjupet ser ut på just detta ställe.

Exakta svar med mönsterdjupsmätaren

I många situationer kan det vara bra att veta om vilket mönsterdjup man har på sina däck. Om man ska besiktiga bilen kommer detta troligen att kontrolleras. Om man ska köpa ett par begagnade däck kan det vara bra att mäta dem exakt så de stämmer överens med den beskrivning köparen ger av dem. På så sätt kan man också se om däcken är ojämnt slitna. Om man ska köpa begagnade däck kan det vara bra att veta att minsta tillåtna mönsterdjup för sommardäck är 1,6 mm, medan mönsterdjupet på vinterdäck måste vara minst 3 mm.