Risker med slitna sommardäck

Att ha ett par däck i bra kvalitet är en avgörande faktor för att kunna ta sig fram med säkerhet i trafiken. På sommaren är det viktigt med däck som har lågt rullmotstånd och däckmönster som optimerar väggreppet. Däcken ska kunna hantera snabba väderväxlingar och olika typer av underlag. Särskilt i Sverige där regn nästintill har blivit ett givet inslag under sommaren.

slitna sommardäck

Vattenplaning och längre bromssträcka

Ett par slitna sommardäck medför en stor risk i trafiken och ger ofta längre bromssträcka. Spårdjupet måste vara minst 1,6 mm på 75 % av slitbanan för att däcken inte ska klassas som otillåtna. Det är konstaterat att slitna däck ökar risken för vattenplaning under sommaren. Gummi som utsätts för slitage försämrar däckets egenskaper, vilket i sin tur påverkar fordonets stabilitet och styrförmåga.

Vid vattenplaning upphör kontaktytan mellan däcken och vägbanan, genom att vatten hamnar emellan. På detta sätt förlorar däcken sitt väggrepp. Det händer vanligen i en kurva, vid inbromsning eller i hög hastighet. Den stora faran med detta är att fordonet hamnar ur förarens kontroll och inte reagerar på styrning eller inbromsning.

Rätt lufttryck minskar slitage

En enkel åtgärd för att undvika onödigt slitage på däcken, och minska risken för vattenplaning, är att alltid se till att man har rätt lufttryck. Fel lufttryck är nämligen en vanlig orsak till att däcken slits på ett ojämnt sätt, vilket resulterar i en kortare livslängd. Det är bra att kontrollera lufttrycket varje månad. Rekommenderat lufttryck för din bilmodell står oftast med i bilens instruktionsbok.

Förläng livslängden på däcken genom regelbundna kontroller

Slitna sommardäck är en stor säkerhetsrisk i trafiken. Det gör att däcken inte får lika stabila köregenskaper, vilket ökar risken för bland annat vattenplaning. Slitage medför även att däcken får sämre bromsförmåga och inte behärskar olika vägunderlag lika bra. Man bör kontrollera mönsterdjupet på sina däck regelbundet för att säkerställa att de inte är för slitna. Fel lufttryck i däcken är en vanlig orsak som leder till snabbt slitage och genom att kontrollera lufttrycket på månadsbasis kan man förlänga livslängden på däcken.